Fastighetsautomation – vanliga frågor och svar

Fastighetsautomation spelar en viktig roll i modern fastighetsförvaltning. Med smart teknik kan byggnader övervakas och styras för att minska kostnader och öka energieffektiviteten.

I denna sektion svarar vi på vanliga frågor om fastighetsautomation och förklarar hur denna teknologi kan förbättra både drift och användarupplevelse.

Fastighetsautomation är ett samlingsbegrepp för att automatisera och kontrollera byggnadens system, som ventilation, värme, kyla, belysning och säkerhet. Syftet är att optimera systemen, identifiera brister och styra dem för att uppnå energieffektivitet utan att kompromissa med komforten, vilket i sin tur bidrar till en förbättrad driftsekonomi.

Fastighetsautomation innebär att tekniska system och styrteknik används för att samla in data och automatisera olika funktioner i en byggnad. Syftet är bland annat att förstå fastighetens förändringar, som temperaturvariationer och driftsförbrukning, med fokus på att förbättra energianvändningen. För större fastighetsbolag kan detta omfatta allt från styrning av belysning i trapphus till att reglera uppvärmningen under natten.

System för fastighetsautomation inkluderar värme-, ventilations- och luftkonditioneringssystem, belysning, säkerhetssystem, hissar och andra tekniska installationer i byggnader.

I idealfallet är systemen förberedda för att rapportera och skicka viktig data som används för att styra dem. I vissa fall kan det saknas komponenter, men det går att implementera andra typer av sensorövervakning och styrning. Våra specialister hjälper gärna till med bedömning av individuella fall och förutsättningar.

Fastighetsautomation och fastighetsstyrning går hand i hand. Fastighetsstyrning handlar om att leda och förvalta fastigheter, medan fastighetsautomation tillhandahåller de verktyg och system som behövs för en automatiserad drift.

Målet med fastighetsautomation är att uppnå högre energieffektivitet, lägre driftkostnader, förbättrad komfort för de boende och minskad miljöpåverkan. Dessutom ger ett automatiserat system en bättre överblick och förståelse för fastighetens förutsättningar.

Fastighetsautomation innebär ofta en del initiala investeringskostnader. Det behövs även teknisk kompetens för underhåll och drift. Om systemen inte är tillräckligt skyddade kan det uppstå risker kopplade till säkerhet och integritet. Dock finns det etablerade standarder och avancerad teknik för att minimera riskerna.

AI kan användas för att analysera stora mängder data och optimera styrningen av byggnadens system. Till exempel kan AI lära sig boendemönster och att justera temperatur eller belysning för att minimera energianvändningen. Än så länge sköter AI inte själva styrningen av systemen, utan fungerar mer som ett verktyg för att generera förslag.

Inom fastighetsautomation man arbeta exempelvis som drifttekniker, systemingenjör, projektledare och servicetekniker. Dessa yrken fokuserar på installation, underhåll och optimering av automationssystem.

Lönerna inom fastighetsautomation varierar beroende på erfarenhet och roll, men ligger generellt inom spannet 30 000 till 50 000 SEK per månad för tekniska tjänster. Mer erfarna ingenjörer och projektledare kan ha högre löner, beroende på spetskompetens, ansvar och rollens omfattning.

Ja, det finns flera böcker som behandlar fastighetsautomation och dess tekniska aspekter, både inom akademiska kurser och för praktisk tillämpning. Vi rekommenderar att söka efter utbildningar och bokhandlare som erbjuder relevant litteratur.

Det finns många utbildningsmöjligheter inom fastighetsautomation, inklusive yrkeshögskoleutbildningar (YH) via Skolverket och distansutbildningar. Dessa utbildningar fokuserar ofta på att ge praktiska kunskaper i hur man arbetar med automationssystem. Tekniskt kunnande och intresse är en fördel.

Det finns utbildningar och jobb inom fastighetsautomation i hela Sverige, bland annat i Helsingborg, Jönköping, Stockholm, Göteborg och Örebro. Efterfrågan på kompetens inom fastighetsautomation är hög, vilket innebär goda möjligheter att hitta ett jobb efter utbildningen.

Det händer att vi har lediga jobb inom fastighetsautomation. Besök vår sida med lediga jobb för att se vad som finns tillgängligt.

Se våra lediga tjänster

 


Läs mer om hur vi på Bravida jobbar med fastighetsautomation.

Hör av dig till oss! 

Bravida ser till att det som måste fungera fungerar. Letar du efter en partner inom service och installationer?