Stockholms avloppsrening moderniseras för framtiden
Tuffa miljökrav, utmanande logistik och arbete som utförs under mark. Moderniseringen av Stockholms avloppsrening i Henriksdals reningsverk och Sicklaanläggningen kräver minutiös planering.
– För att lyckas med arbetet kommer vi behöva fokusera stenhårt på logistik och säkerhet, säger regionchef Peter Johansson på Bravida.
Bild: SVOA
För att klara Stockholms snabba befolkningsökning och kunna leva upp till framtidens ökade miljökrav behöver stadens avloppsrening moderniseras. Det är ett komplext arbete, som bland annat innefattar bygget av nya avloppstunnlar som ska binda ihop avloppssystemet från fler delar av den växande storstaden, samt en utökning av den redan befintliga reningsanläggningen i Henriksdal till närliggande Sickla, där ett av världens mest moderna avloppsreningsverk ska byggas.
Regionchef Peter Johansson tror att erfarenheten av komplexa installationer inom vs och ventilation bidragit till att Veidekke valt Bravida som installatör.
– Bravida är en samhällsviktig installatör och vi är involverade i många av Stockholms pågående projekt inom infrastruktur. Vi är väldigt glada att få vara med på ännu ett uppdrag inom detta projekt där vi redan är delaktiga med installationer i Henriksdals biolinjer och avloppstunneln, säger Peter Johansson, regionchef för region VVS på Bravida.
Byggs ut och moderniseras
I dag pumpas allt avloppsvatten från Stockholms södra förorter till Sicklaanläggningen där det första reningssteget, grovrening, genomförs inne i berget. Därefter slussas det vidare till närliggande Henriksdals reningsverk för att genomgå de resterande reningsstegen. Sicklaanläggningen ska nu byggas ut för att på samma sätt även kunna ta emot avloppsvatten från Stockholms västra förorter, genom en flera kilometer lång avloppstunnel som nu också byggs. Samtidigt moderniseras och framtidssäkras Henriksdals reningsverk. Den nya toppmoderna reningstekniken kommer göra avloppsvattnet ännu renare, vilket i sin tur minskar mängden fosfor och kväve som bidrar till övergödning av sjöar och hav.
Komplext projekt
Arbetet med att uppgradera reningssystemet för avloppsvatten är komplext, inte minst på grund av alla olika aktörer som är involverade. Peter Johansson berättar att det är en stor fördel för kunden att vs- och ventilation är organiserade i samma team.
– Det innebär att Veidekke har en kontaktyta i stället för två. Det blir kortare beslutsvägar och spar mycket tid då båda disciplinerna arbetar tillsammans och har förståelse för varandras utmaningar, säger Peter Johansson.
En av de största utmaningarna för Bravida i detta projekt är logistiken kring byggmaterialet. Materialupplagen är uppdelade i tre olika delar för att skapa ett så bra logistiskt flöde som möjligt. Ett lager för mindre leveranser ligger invid ett teknikhus som även det ingår i entreprenaden. Ett andra lager ligger strax utanför etableringen och är avsett för tidskritiska leveranser som behöver säkras inför produktionen. Det tredje lagret är ett just-in-time-lager för alla olika discipliner som ligger inuti berget. Logistiskt kommer det att bli en stor utmaning då lastbilar varje kväll ska köra in nya leveranser för att säkra att morgondagens material är redo att slussas ner i berget när montörerna börjar arbeta tidigt dagen därpå. Och som alla olika lager inte var en utmaning så ligger reningsverket dessutom hyfsat centralt i Stockholm nära en tungt trafikerad led som ofta har köbildning.
– Vilka oförutsedda händelser ska vi ta höjd för? Hur kan vi påverka trafiksituationer och andra aktörers förmåga att få in leveranser i tid? Den typen av frågor kommer vi att få ägna mycket tid åt innan bygget drar i gång, säger Peter Johansson.
Hållbar arbetsmiljö
I det här projektet kommer Bravida som mest ha sju tjänstemän och mellan trettio och fyrtio montörer i arbete. När det kommer till att säkra upp rätt kompetens är svetsare något av en bristvara i Sverige. Bravida och övriga involverade entreprenörer har också ett viktigt uppdrag i att fokusera på en hållbar och säker arbetsmiljö.
– Vi kommer arbeta stenhårt för att säkerställa att alla våra medarbetare har en bra, hållbar, arbetssituation. Exempelvis får montörerna endast arbeta 36-timmars vecka eftersom de befinner sig under mark utan naturligt dagsljus.
2031 beräknas hela reningsanläggningen vara klar för drift, både Sicklaanläggningen och närliggande Henriksdals reningsverk. Då kan verken skryta med att utsläppen av exempelvis kväve minskar med 40 procent, och andelen fosfor minskar från en redan låg nivå med cirka 35 procent. Projekt som innebär klimatvinster för både samhälle och miljö är något som Bravida gärna satsar på.
Effektiviseringar för klimatet
I detta projekt har Bravida mer av en utförande än rådgivande roll, men detta hindrar inte Peter Johansson och hans team från att komma med förslag på hur man klimatmässigt kan optimera bygget ännu mer. Ett av förslagen handlar om att tillverka ventilationskanaler på plats nere i berget.
– I stället för att frakta långa ventilationskanaler, som innehåller luft, på långtradare genom landet så föreslår vi att man ska tillverka ventilationskanalerna på plats. Vi gör redan detta i ett annat projekt på Slussens bussterminal, och ur en klimatsynpunkt är detta en stor vinst, säger Peter Johansson.
Fakta om projektet:
Modernisering av Henriksdals reningsverk i Stockholm.
Uppdragsgivare: Veidekke.
I Bravidas uppdrag ingår: Installation av vs, supportsystem till reningsverkets processer och ventilationssystem i bergrum och teknikutrymmen.
Tidplan: Start hösten 2024, klart i slutet av 2027.
Antal medarbetare från Bravida: Cirka 47 medarbetare kommer involveras.