Ventilation, dimensionering, drift och ansvar
Ventilation är en avgörande faktor för att upprätthålla en hälsosam inomhusmiljö och effektiv energianvändning i byggnader. Ansvarsfördelningen för underhåll och kontroll av ventilationssystem varierar beroende på byggnadstyp och ägandeförhållanden, vilket påverkar både rengöring och reparationer.
Vem rengör ventilationen i en byggnad?
Rengöring av ventilationssystemet är en viktig del av underhållet för att säkerställa effektiv luftcirkulation och för att förhindra uppbyggnad av damm och smuts.
- I privata hem är det vanligtvis fastighetsägaren eller hyresvärdens ansvar att regelbundet rengöra ventilationssystemet.
- I flerbostadshus, som till exempel bostadsrättsföreningar, kan föreningen eller fastighetsägaren vara ansvarig för att rengöra gemensamma ventilationssystem medan de enskilda boende tar hand om rengöringen av frånluftsventiler och köksfläktar.
- I kommersiella fastigheter som kontor och lokaler är det vanligtvis hyresvärdens ansvar att se till att ventilationssystemet är rent enligt gällande lagstiftning och riktlinjer.
Vanliga frågor kring ventilationssystem
Underhåll och reparationer av ventilationssystemet är vanligtvis fastighetsägarens ansvar, både när det gäller bostäder och kommersiella fastigheter. I flerbostadshus och affärslokaler kan ansvaret också ligga på en bostads- eller hyresrättsförening eller ett förvaltningsbolag, beroende på vad som har avtalats.
Ventilationens effektivitet kan fastställas genom att mäta luftflödet som passerar genom kanalerna och ventilationsöppningarna på platsen. Vanligtvis används en luftflödesmätare där yrkesverksamma inom området gör sina bedömningar och utvärderingar för att förstå om systemet fungerar korrekt.
Ventilationsdimensionering innebär att man beräknar rätt storlek och kapacitet för ventilationsanläggningen för att säkerställa tillförsel av tillräcklig mängd frisk luft och effektiv avlägsning av förorenad luft från rum och byggnader. Detta baseras på olika faktorer såsom byggnadens dimensioner och användning, antalet personer som vistas där och lokala byggstandarder.
För att göra en korrekt dimensionering av ett ventilationssystem måste man ta hänsyn till den totala luftvolymen i rummet samt den önskvärda luftomsättningen per timme (oftast uttryckt som en faktor för luftutbyte).
Storleken på ventilationssystemet och kanalerna anpassas efter byggnadens specifika behov och krav. För privata hem rekommenderas oftast en luftomsättning på ungefär 0,35 liter per sekund per kvadratmeter boyta, medan kontors- och kommersiella fastigheter kan behöva en högre luftväxling baserat på verksamhetens art.
Det är viktigt att välja lämpliga dimensioner för kanaler och fläktar för att säkerställa optimal funktion och energieffektivitet. Det jobbar våra duktiga ventilationstekniker på Bravida med, varje dag. Kontakta oss gärna om du står inför utmaningar med ventilationen.
Ventilationskontroll utförs vanligtvis genom OVK (obligatorisk ventilationskontroll), som genomförs av en behörig besiktningsperson. Denna kontroll behöver göras regelbundet och frekvensen kan variera beroende på byggnadens typ och ventilationssystem för att se till att ventilationen fungerar korrekt och följer gällande lagkrav. Besiktningspersonerna går igenom luftflöden samt utför säkerhetskontroller för att se till att allt fungerar som det ska och är rent och snyggt.
I en bostadsrättsförening är det vanligt att föreningen tar ansvar för ventilationens funktion i gemensamma utrymmen och system som betjänar flera lägenheter. Inne i själva lägenheten kan den boende vara ansvarig för underhåll av ventiler och fläktar.
I kommersiella fastigheter är det vanligtvis fastighetsägaren eller hyresvärden som är ansvarig för att ventilationssystemet fungerar och underhålls enligt lagkrav. Hyresgästen kan i vissa fall vara ansvarig för att underhålla ventilationen i den del som de hyr.
Ventilation är en viktig komponent för att skapa ett bra inneklimat och behöver regelbundet underhåll och övervakning för att fungera optimalt. Luftens kvalitet gör skillnad och det är viktigt att även tänka på energieffektiviteten i både stora och små anläggningar.
Vill du veta hur vi på Bravida jobbar med ventilation?
Läs mer om våra installationer och service av ventilationsanläggningar.