Energieffektiva och smarta armaturer på Camp igge

bravida-energieffektiva-armaturer690x460px.jpg

Idrotts- och evenemangsarenan Camp Igge i Iggesund invigdes för 10 år sedan. De senaste två åren har belysningen i arenan blivit gradvis sämre, för att till slut knappt fungera. Iggesunds IK, som äger arenan, började titta på alternativ. Antingen byta ut det som var trasigt eller investera i ett helt nytt energieffektivt system. Valet föll på det sistnämnda. Bravida i Hudiksvall fick förtroendet att lösa uppdraget.

Våren 2022 ansökte Iggesunds IK om bidrag hos Svenska Fotbollsförbundet och SISU för att kunna genomföra investeringen. De erbjöd olika former av finansiellt stöd för miljöprojekt. Bidragen beviljades hösten 2022. Iggesund IK gick in med 70 000 kr själva och fick resten finansierat. Stödet från Svenska Fotbollsförbundet ”Energiinitiativet” genomförs tillsammans med leverantören Rexel vilket krävde en samarbetspartner som kunde leverera deras produkter. Efter att ha tagit in offerter från flera leverantörer föll valet på Bravida i Hudiksvall.

– Vi valde Bravida, dels för att de är återförsäljare av Rexels produkter men också för att vi känner till dem sedan tidigare och vet att de är kunniga, att prisbilden var rätt och att de finns lokalt på orten. Vi är väldigt nöjda med både samarbetet och resultatet. Allt flöt helt enligt plan, säger Lisa Knutsson-Fröjd, ordförande i Iggesunds IK. Bravida beställde, planerade arbetet och installerade totalt 98 LED-armaturer i taket på Camp Igge. Det krävdes två saxliftar och tre montörer för att göra installationen. Arbetet pågick under två veckor och gjordes strax före jul 2022. Parallellt arbetade Patrik Hedlund och Andreas Lundgren från Bravida med att programmera styrningen till belysningen.

– Den armatur vi monterade är anpassad för just sådana här anläggningar. LED-lamporna ger ett betydligt bättre ljus, är mindre och monterade högre upp än tidigare lysrörsarmaturer. Den nya anläggningen styrs med hjälp av så kallad Smarta Fastigheter-teknik (KNX) vilket gör att belysningen går att anpassa och reglera utifrån kundens behov och önskemål, berättar Tommy Bergström, projektledare på Bravida Hudiksvall. För att spara elförbrukning och livslängd är anläggningen inställd att köra max 95 % kapacitet. Under träningar går det att dra ner den till 60 % för att spara ännu mer.

Ljuset är uppdelat i tre olika sektioner, vilket gör att besökare enkelt kan tända upp bara den del av hallen som ska användas via en touchskärm i entrén. Behöriga kan även göra andra anpassningar av belysningen i systemet. Två närvarosensorer känner av om det är några personer i lokalerna. Är det tomt dimmas belysningen ner till en grundnivå för att till slut släckas helt. KNX-systemet är även förberett för att kunna byggas ut och styra värme och ventilation baserad på närvaro. När det är gjort finns möjlighet att förbruka bara den energi som behövs, när den behövs. Enligt kalkylen ska den nya belysningsanläggningen göra att Camp Igge kan halvera driftkostnaden över 20 år. Camp Igge används flitigt för träningar, matcher, läger och cuper av alla föreningar i kommunen. Även föreningar från grannkommunerna nyttjar arenan.

– Den här investeringen är därför ett stort lyft, inte bara för Iggesunds IK, utan för hela kommunen. Förutom idrottsevenemang används Camp Igge även till djurutställningar, utbildningar och företagsevent av olika slag. Det är positivt för då kan vi använda arenan under hela året, berättar Elin Ädel, platschef på Camp Igge AB.

– Vi hade inte kunnat göra denna investering utan det finansiella stöd vi fick. Vi fick dessutom fantastisk hjälp av Elin på Camp Igge AB som sköter drift och uthyrning av hallen. Hon såg till att verksamheten flöt på så gott det gick under installationen. Vi hade många ideella krafter som hjälpte till att täcka hallen med ett golv inför installationen så att saxliftarna kunde köra utan att förstöra konstgräset. De tog även bort golvet efteråt. Jag är oerhört stolt och glad över vad vi lyckats åstadkomma tillsammans. Det är också roligt med all positiv feedback vi får från de som använder och besöker hallen, säger Lisa Knutsson-Fröjd.