Installation av solpaneler i bostadsrättsföreningen Fjärilen

”Vi ser bara fördelar med solcellerna – både ur ett miljömässigt och ett ekonomiskt perspektiv”

bostadsrättforeningen-fjarilen690x460px.jpg

I somras fattade bostadsrättsföreningen Fjärilen i centrala Hudiksvall beslut om att investera i solpaneler. Skälen till det var flera. Dels ville föreningen producera egen el för att minska sina elkostnader och dels ville de investera i en underhållsfri och hållbar energikälla. Bravida fick uppdraget att projektera och installera de 237 panelerna.

Upptakten till investeringen var en motion från en av bostadsrättsföreningens medlemmar som föreslog solceller. Agneta Pettersson, ordförande i bostadsrättsföreningen, och Mats Hansson, tekniskt ansvarig, tog bollen och började titta på olika alternativ.

– När jag började läsa på om solceller förstod jag snabbt att det skulle vara en bra investering för föreningen, både ekonomiskt och miljömässigt. Vi hade pengar i föreningen till att göra investeringen så vi behövde inte låna pengar, berättar Mats.

Föreningen kontaktade flera olika leverantörer av solceller och tog in offerter från några av dem. Valet föll till slut på Bravidal. Under två veckor i september 2021 monterade de solpanelerna på fastighetens tak och installerade tillhörande växelriktare i källaren.

Anläggningen om 237 solpaneler är dimensionerad för att producera 77 000 kilowattimmar per år. Föreningen har en årlig förbrukning på ca 300 000 kilowattimmar, så de räknar med att solcellerna kommer att producera el motsvarande 25 procent av årsförbrukningen. Det skulle innebära ca 100 000 kronor i minskade elkostnader per år.

– Vi i styrelsen har tillgång till en app, där vi kan följa produktionen från solcellerna i realtid. Det är väldigt smidigt. Än så länge har anläggningen inte hunnit producera så mycket eftersom det varit höst och vinter, men nu ser vi fram mot en solig vår och sommar, berättar Mats.

Agneta råder andra bostadsrättsföreningar som funderar på solceller att läsa på ordentligt, se över föreningens stadgar så att beslut om investering fattas korrekt och undersöka eventuella möjligheter till investeringsstöd och skattereduktioner.

Bostadsrättsföreningen Fjärilen är mycket nöjda med samarbetet med Bravida.

– De var kunniga, proffsiga och enkla att ha att göra med under hela processen, från första besök till driftsättning. Vi kan varmt rekommendera dem till andra bostadsrättsföreningar som funderar på att installera solpaneler, säger Agneta.