Dick Nilsson – med över 40 år på Bravida

För en kicksökare som Dick Nilsson fick jobbet aldrig bli vardag. Han har alltid tyckt om utmaningar och förändringar. Bravida blev därför hans bastion – i över 40 år.

Nyhet

dick-nilsson690x460px.jpg

– Jag hade aldrig varit kvar om det inte hade varit ett föränderligt bolag där jag också fått möjligheten att utvecklas, säger Dick Nilsson, som började sitt arbetsliv som flygmekaniker på Bromma flygplats.

Dick var bara 19 år när han blev förflyttad till Kastrup i Köpenhamn. Men pendlingen hem till Stockholm blev för jobbig och längtan efter dåvarande flickvännen för stor.

– Jag sa upp mig. Då, i slutet på 1950-talet var det inte så svårt att skaffa nytt jobb. Efter första besöket på Arbetsförmedlingen fick jag genast jobb som elmontör, berättar Dick Nilsson.

Ganska snart bytte han jobb igen, denna gång till Elektrobyrån där han fick rollen som kalkylator. Här upplevde han också en av sina värsta dagar i sitt arbetsliv. Efter märkliga turer inom bolaget som handlade om pengar och skuldsedlar gick företaget i konkurs.

– Jag hade hämtat ut en sprillans ny röd Ford. Jag minns också att det var snöfall den morgonen när jag parkerade min nya bil utanför jobbet. Efter några timmar kom det in en kille på kontoret och frågade om bilen. Han hade kört in i den. Samtidigt fick vi besked om att bolaget gått i konkurs och alla skulle förlora jobbet, berättar Dick.

Det löste sig ändå ganska snabbt, för Dick fick ett jobberbjudande från Siemens som ny installationschef och skrev på ett nytt anställningskontrakt bara dagar efter konkursbeskedet. Men ödet ville annat. – När jag hade skrivit på avtalet med Siemens så köpte BPA (nuvarande Bravida) inkråmet av Elektrounionen Mellansverige som jag tidigare hade arbetat för. BPA ville också ha med sig några nyckelpersoner, där jag var en av dem. Jag bröt avtalet med Siemens och på så vis började min bana in i det som skulle bli Bravida, fortsätter Dick.

Dick Nilsson har sedan fyllt olika roller inom Elektrobyrån och Bravida, både som projektledare och arbetsledare och senare som högre chef. Arbetsuppgifterna har alltid varit varierande och utmanande vilket han alltid uppskattat. Det första stora jobbet han hade hand om på Elektrobyrån var bygget av Kaknästornet. Och han minns med extra entusiasm jobben utomlands. – För mig personligen var den största förändringen möjligheten att jobba utomlands. Bland annat fick jag åka till Vietnam för att bygga den svenska ambassaden och till Algeriet i Nordafrika för att bygga upp en betongfabrik. Att få komma ut i världen var en av de bästa upplevelserna personligen och i min yrkesbana, säger Dick.

Inledningsvis var Elektrobyrån ett dotterbolag till BPA – det som idag är Bravida. Det var först under de sista fem åren innan Dick Nilsson gick i pension som Elektrobyrån införlivades fullt ut i Bravida. Innan dess levde Elektrobyrån som ett eget litet företag i koncernen.

– Vi var egentligen tre företag inom Elektrounionen på Stockholmsmarknaden som stred och slogs om att ta hem order och entreprenader och Elektrobyrån var ett starkt varumärke och en känd aktör. Men det var ändå fullt logiskt att till slut integreras helt med resten av Bravida för att jobba mer effektivt framåt, avslutar Dick.