Maria Algotsson: ”Jag ångrar inte en dag att jag valde byggbranschen”.

Från receptionist på NCC till byggingenjör, verksamhetsutvecklare, arbetsledare, platschef, byggledare, konsult, filialchef inom el, vd på ett saneringsbolag och nu avdelningschef på Bravida Sprinkler i Örebro. Finns det något som Maria Algotsson inte har gjort inom byggbranschen?

Maria-A-690x460px.jpg

Det är en minst sagt imponerande CV som Maria har byggt genom åren i en bransch som enligt henne är en självklarhet att jobba inom. Så varför byggbranschen och varför nu sprinkler? Vi ville veta mer.

Vad var det som först väckte ditt intresse för en karriär i branschen och specifikt sprinkler?

– Att jag hamnade inom sprinkler var en slump, som det så ofta är. Jag har tidigare jobbat som chef inom elinstallation och upptäckte styrkan av att vara ledare inom en ”parallell” bransch där man inte kan gå in i detaljfrågor utan mer jobba med ledarskap och det passar mig perfekt. Att vara ledare är det roligaste som finns!

Hur har du arbetat med att främja mångfald och inkludering inom din avdelning eller branschen som helhet?

– Bravida deltar bland annat på ett event i Örebro som heter TNT (Teknik-Naturvetenskap-Tjejer ) som anordnas av Komtek, en kommunal teknikskola. TNT är ett tjejläger under sommarlovet som är kostnadsfritt för tjejer i högstadiet. I år var vi med och berättade om sprinkler samt anordnade en tävling där man fick tillverka valfritt smycke av ett sprinklerhuvud. Kreativiteten var otrolig att se och det väckte nyfikenheten för yrket hos många av deltagarna.

– Vi har också ett pågående samarbete med Hermods yrkeshögskola där jag sitter med i ledningsgruppen och alltid tar chansen att presentera vår gren av installationer som ofta tyvärr är lite anonym.

– Jag försöker alltid att ställa upp som bollplank eller vara med och informera när det efterfrågas kvinnliga förebilder för att berätta vad man kan jobba med, synas på sociala medier och skryta om vilket fint bolag Bravida är.

Vilka utmaningar ser du för framtiden inom sprinkler, och hur tror du att de kan hanteras?

– En av de stora utmaningarna inom sprinkler är att det inte direkt finns en riktad utbildning. Ofta blir du rekommenderad in i yrket av någon som redan jobbar där.

– Jag tror att en viktig väg in kan vara via konstruktion där man lär sig rita, beräkna och konstruera sprinkler från grunden. Därför är kontakten med yrkeshögskolor viktig så att sprinkler blir mer än bara en kort kurs på schemat.

Kan du dela med dig av några råd eller insikter för unga personer som är intresserade av att följa i dina fotspår och bli framgångsrika inom denna bransch?

– Jag vill verkligen uppmana dig som är intresserad av sprinkler att läsa mer eller kontakta oss för att prata mer om allt som finns inom vår gren av byggsvängen.

– Man ska våga prova, var inte rädd för att misslyckas! Skaffa en egen mentor som du kan bolla med under din utveckling, det är så värdefullt. Jag ångrar inte en dag att jag har valt byggbranschen!