Thea Juthberg: "Om du funderar på att börja jobba i byggbranschen så är det bara att testa”.

Hur får man som upp intresset för byggbranschen? Thea Juthberg, 22-årig elektriker på Bravida fann intresset tidigt. Nu ville vi veta mer om den resan som Thea har gjort från utbildning till anställning.

Thea-690x460px-1.jpg

Tidigt på inspelningsdagen möts vi på Bravida GreenHub i Stockholms innerstad för att äntligen sätta i gång med inspelningen av första avsnittet av ”Alexandra testar jobb” i samarbete med Bravida. Dagen har planerats i minsta detalj när telefonen helt plötsligt ringer. Vår medverkande elektriker från Bravida har blivit sjuk och måste ställa in.

Alexandra och hennes produktionsteam är på ingång och vi har ingen elektriker redo som kan hjälpa henne att göra just det som är planerat, testa jobb som elektriker. Det vi då inte visste var att bara ett samtal bort befann sig Thea Juthberg, 22 år och elektriker på Bravida, på ett uppdrag i närheten.

Inom 30 minuter kliver Thea in på hubben efter att ha ryckts från ett uppdrag med en förvånansvärt lugn och sansad inställning. Från elektriker till filmstjärna på bara en timme, så blev Thea räddningen för dagen och inspelningen kunde äga rum. Vem är den här räddaren i nöden och hur kommer det sig att just hon har hittat till elektrikeryrket? Det ville vi ta reda på!

Vem är du Thea?
– Jag är 22 år gammal och har jobbat två år som elektriker nu. Jag gick el- och energiprogrammet på gymnasiet där jag fick min utbildning.

Elektriker på dagen, några fritidsintressen på kvällen?
–En kväll i soffan efter jobbet är inte helt fel.

Du är en ung kvinna i vad som bara kan beskrivas som en mansdominerad bransch, hur fann du intresse för elektrikeryrket?
– Jag var fascinerad av hur vi i samhället kan vara så beroende av någonting vi inte kan se visuellt med ögonen. Jag ville till en början lära mig mera om el och vad det egentligen innebär. Det är en bransch som kommer växa mer och mer så det finns stor möjlighet till jobb.

Vad hade du för fördomar om branschen innan du började arbeta i den?
– Jag tänkte att det är en mansdominerad bransch och därför skulle jag få det jobbigt och att man inte skulle orka rent fysiskt och att man äter bullar varje dag.

Vilka fördomar har visat sig inte alls stämma? Vilka anser du stämmer?
– Det stämmer att det är en mansdominerad bransch, och det gäller hela byggbranschen. Om man inte fysiskt skulle orka någon arbetsuppgift så finns det så många olika uppgifter och man kan alltid fråga om hjälp. Det är ett fysiskt arbete men att röra på sig och använda kroppen trivs jag med. Bullfika händer allt för sällan ändå, för mig hade det gärna fått ske varje dag.

Ser du några begränsningar för dig i ditt arbete eller i den här branschen som kvinna? Hur tror du att vi kan bekämpa begränsningarna?
– Jag ser inte att jag har mera begränsningar i mitt yrke idag jämfört med vad jag skulle ha som man. Jag går till jobbet och gör alltid mitt bästa och vill lära mig.

Vad är det absolut bästa med ditt jobb?
– Att jag får vara på så många olika ställen som man inte skulle varit på annars. Känslan att man kan se resultatet av ens arbete när man är klar.

Har du något råd till alla unga kvinnor som har funderat på hur det vore att arbeta som elektriker?
Om du funderar på att börja jobba i byggbranschen så är det bara att testa! Skulle inte linjen på gymnasiet passa eller kännas rätt så är det bara att byta, det är inte svårare än så. Skulle man börja jobba i byggbranschen och inte trivas så kan man alltid byta jobb och testa något annat.

Du har varit en del av satsningen som vi gör tillsammans med Alexandra för att nå ut till yngre tjejer.

Vad tycker du om den satsningen som Bravida gör? Vad finns det för fördelar att använda sig av en extern person att förmedla budskapet tror du?
– Jag tycker att det är ett bra initiativ och hoppas att det kommer nå ut till tjejer på ett positivt sätt.