Ari – Arbetsmiljötekniker

Ari jobbar som arbetsmiljötekniker i projektet Förbifart Stockholm. I intervjun berättar han mer om sin arbetsdag. Följ med!

Ari-arbetsmiljötekniker på Bravida

Hej Ari, var jobbar du? 
– Förbifart Stockholm, i arbetsmiljöteamet. För tillfället är min arbetsplats i Akalla, men jag kommer snart flytta till Skärholmen där vi håller på att starta upp nästa etablering i projektet. 

Beskriv en dag på jobbet!
– Mina dagar börjar 05:00. Jag är först på plats – öppnar upp, fixar kaffe och gör en snabb avstämning med produktionsledare och montörer om vad som är på gång. Därefter blir det lite administrativa uppgifter vid datorn, innan det är dags att gå ut på bygget. 

– Jag ingår i ett team av tre arbetsmiljötekniker och en arbetsmiljösamordnare. Vi är på plats i tunneln under större delen av dagen för att kolla av verksamheten och stötta vid mer riskfyllda arbetsmoment. I jobbet ingår också att gå skyddsronder med beställaren, och delta i möten med BAS-U. 

Vad är din bakgrund?
– Jag har jobbat som elektriker i 42 år, och på Bravida sedan 1997. Jag har jobbat både på byggen och som serviceelektriker. Mycket fackligt arbete också: som skyddsombud, facklig förtroendeman och regionalt skyddsombud.

Vad ville du bli när du var liten?
– Militär! Tror det beror på att jag gillar ordning och reda, tydlighet och konkreta arbetsuppgifter, och på att jag såg upp till min morbror som var yrkesmilitär i Finland. Jag fick dock dåligt betyg i lumpen, så en militär karriär var inte att tänka på. Jag blev elektriker i stället!

Hur hamnade du här?
– I PMO? Jag ville prova något annat inom Bravida och kollade jobbannonser på hemsidan, såg rubriken Arbetsmiljötekniker och tänkte – Wow, det här är något nytt! 

– Jag skickade in ansökan direkt men trodde inte jag skulle bli aktuell, eftersom det stod i annonsen att man skulle ha akademiska meriter. Det visade sig dock att min praktiska erfarenhet var lika mycket värd som de akademiska meriter man efterfrågade. Efter två veckor veckors överlämning av mina arbetsuppgifter på senaste jobbet, flyttade jag över till Förbifart och PMO.

Hur är det att jobba i ett PMO-projekt på Bravida?
– Det är en trivsam arbetsplats och det anordnas också en del konferenser, tävlingar och andra trevliga sammankomster efter arbetstid.  

– Sedan har ju PMO vuxit enormt fort, och det kan vara svårt att hänga med. Samtidigt är det bra att vi får fler projekt, då det ger större valmöjligheter för oss anställda. Jag är till exempel intresserad av att söka jobb i PMO:s uppdrag i tunnelbanan på sikt, eftersom den arbetsplatsen kommer att ligga närmare mitt hem. 
 
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det är ett privilegium att få jobba med arbetsmiljö på heltid! I min roll finns tid till att läsa på om ämnet, och det gör att jag kan hålla mig tillräckligt uppdaterad för stötta personalen i aktuella frågor på ett bra sätt. Jag känner att jag har blivit personen jag själv letade efter när jag var skyddsombud. 


Här kan du läsa mer om Bravidas arbete med stora komplexa projekt:

PMO - Special Projects