BIM – Ingenjör VVS

Här berättar Amanda Melosso hur det är att jobba som BIM-ingenjör

Amanda-690x460.jpg

Hej Amanda,  

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?    

– Mina dagar varierar mycket mellan de olika projekten jag jobbar med. Ena dagen jobbar jag exempelvis med datasamordning, granskar ritningar och modeller. Andra dagar assisterar jag mina kollegor med frågor om programvaror och diskuterar sätt att utveckla och förbättra våra arbetssätt.  

Hur ser vägen ut för att bli BIM-ingenjör?  

– Det finns flera vägar att gå, till exempel utbildningar på högskola/yrkeshögskola, eller genom yrkeserfarenhet. Tidigare jobbade jag som administratör och ekonomiassistent innan jag började på Nackademin och läste till BIM-projektör. Det var i samband med mina studier som jag gjorde praktik med både BIM-samordnare samt VVS-projektörer. När jag blev anställd på Bravida fick jag flera uppgifter och ansvar som ingår i BIM, bland annat samordning, granskning och strategi. Sedan dess har jag fått prova på många nya uppgifter, både inom och utanför min rollbeskrivning.  

Vad är det bästa med ditt jobb?   

– Variationen och utmaningen är det bästa. BIM har funnits länge, men det är ytterst få inom bygg- och installationsbranschen som vet vad konceptet innebär. Det är spännande att jag får lära mig hur branschen fungerar idag, att jag får komma med idéer och försöka fånga upp hur vi som företag kan arbeta mer effektivt med digitala verktyg och metoder.  

Vilka utmaningar möter du i din roll och hur hanterar du dem? 

– Det finns många som inte är insatta i vad min roll innebär.  Det bästa sättet jag bemöter det på är att erbjuda en förklaring där jag även visar vad jag verkligen gör i min roll.  

Hur skulle du beskriva Bravida som arbetsgivare?  

– Bravida erbjuder utmaningar och möjligheter till mycket självständigt arbete, samtidigt som anställda får chansen att ta del av lärdomar från några av de bästa i branschen.  

Vad gör Bravida till en bra arbetsplats?  

– Bravida är ett stort företag med massor av möjligheter, och det finns alltid något att göra. Ingen dag blir tråkig!