BIM-samordnare, produktion

Möt Sandra som jobbar som BIM-samordnare i PMO:s produktionsteam.

Sandra-Al-Ailo690x460px.jpg

Hej Sandra, var jobbar du?

Jag jobbar med (och i) en av världens längsta motorvägstunnlar – E4 Förbifart Stockholm. Projektet ligger hos Bravidas affärsområde PMO, med Trafikverket som beställare.

Beskriv en dag på jobbet!
Jag jobbar som BIM-samordnare i produktionsteamet. Det innebär att jag fungerar som en länk mellan projekteringsteamet, som tar fram alla 3D-modeller, och montörerna, som använder modellerna.

Mina dagar kan se ganska olika ut! Det är en hel del möten, framför allt kring samordning, men jag jobbar även med att granska ritningar och modeller, med att utföra syner av anläggningsplatser, och med att utbilda personalen i hur våra digitala verktyg ska användas. Jag jobbar både på kontoret, ute på bygget och hemifrån.

Vilken är din bakgrund?
Jag har en ekonomiutbildning i grunden och jobbade med det några år, men eftersom jag alltid haft ett intresse för bygg och design, så bestämde jag mig för att byta yrke. Efter utbildningen Byggprojektör BIM på EC-Utbildning, började jag på Bravida i oktober 2022.

Vad ville du bli när du var liten?
Apotekare! Tyckte det verkade kul att hjälpa kunder och patienter med rådgivning och var väldigt intresserad av allt som hade med läkemedel att göra.

Hur hamnade du här?
Jag såg en annons och det som väckte mitt intresse var att jobbet verkade vara omväxlande och företaget seriöst. Jag sökte direkt, blev kallad till intervju och gjorde några tester, och några veckor senare var jag anställd.

Hur är det att jobba i ett PMO-projekt på Bravida?
Givande och lärorikt, man lär sig nya saker varje dag. I stora projekt finns också tid och möjlighet att utveckla verktyg och metoder, vilket är spännande att vara en del av. Vi jobbar till exempel på ett lite nytt sätt med BIM (Building Information Modeling), där strategin inte bara omfattar modellhantering, utan även dokumentation, tidplanering, kostnader, samordning och uppföljning av projektet.

Arbetsuppgifterna skiljer sig en del mellan projektets olika faser, men det finns en sak som är lika viktig genom alla faser och det är att är man är kommunikativ – enligt mig är bra kommunikation det som bygger ett lyckat projekt i den här storleken.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Att det är en omväxlande vardag! Och digitaliseringen – det är kul att se hur våra montörer och ledande montörer engagerar sig mer och mer i digitala verktyg. Sen gillar jag också att jobbet är självständigt, och att jag har möjlighet att jobba hemifrån ibland.


Här kan du läsa mer om Bravidas arbete med stora komplexa projekt:

PMO - Special Projects