Fiberinstallation åt Monitor

När Monitor skulle dra fiber till arbetsplatserna i det nya Hudikkontoret var det inte fråga om någon vanlig installation. De ville ha en driftsäker lösning som skulle hålla långt in i framtiden. Företaget anlitade Sörens El för att utföra arbetet.

Fiberinstallation-Monitor-690x460px.jpg

– Vi är jättenöjda med det arbete som Bravida har gjort. De är väldigt professionella, duktiga och noggranna. Det märks att de vet vad de gör och att de har varit med och gjort det här förut, säger Christopher Hagman, som är IT-chef på Monitor.

Monitors vd, Morgan Persson, håller med:

– Det är ett otroligt bra jobb som har gjorts och då pratar jag inte bara om den tekniska lösningen. Det är ser även väldigt snyggt och prydligt ut i serverrummet och det är också en viktig del i kvaliteten.

Fem mil fiber 
Det jobb som Bravidal utfört hos Monitor är långt ifrån en standardinstallation. De har installerat över fem mil fiber i huset och förberett för att nätet ska kunna utvidgas till upp till 50 mil.

– Vi har tagit i ganska mycket, men i vårt förra hus satt vi i träsket. Vi började få gamla kablar i väggarna och sämre prestanda i grejerna. De höll inte för dagens hastigheter. Den sitsen vill vi inte sätta oss i igen. Vi vill bygga för framtiden. Det här ska vi kunna använda i 20–30 år, säger Christopher Hagman.

Bravida mest lämpad
Att det blev just Bravida som fick utföra fiberdragningen var ingen slump.

– Vi vill arbeta med lokala företag. Eftersom vi vet att Sörens El jobbar mycket med fiber och är duktiga och kunniga inom området föll valet på dem. Även Hexatronic, vars produkter vi använt till installationen, rekommenderade att vi skulle använda Sörens El, berättar han. 

Arbetet med fiberdragningen tog Bravida ungefär en månad.

– Först drog de all fiberdukt, alltså själva slangen som fibern ska blåsas in i. Därefter blåste de in all fiber och gjorde hela kopplingen. I början var vi väldigt involverade för att försäkra oss om att det blev så som vi vill ha det. Men det trappades av när vi såg att de hade koll och att det hände rätt saker, säger Christopher Hagman.

Istället för att installera multimodfiber, som är det vanligaste i fastigheter, ville Monitor att Bravida skulle dra singelmodfiber.

– Vi såg det som bättre eftersom det ger mindre begränsningar, säger han.

Redundant fibernät
Bravida har byggt Monitors fibernät helt redundant, vilket innebär att allt finns i dubbla uppsättningar.

– Istället för en fiberkabel har vi två stycken och de ska gärna gå olika vägar. Om något händer med den ena anslutningen tar den andra vid. Då får vi ett larm och när vi sedan åtgärdat felet tar den primära anslutningen över igen. Fördelen med detta är att användarna inte påverkas när något slutar fungera. De kan jobba på som vanligt, säger han.

Inget krångel
Att ha ett fibernät som är redundant ända ut till användarna är ganska ovanligt idag.

– Tack vare det har vi inte haft ett enda stopp sedan starten. Inget krångel alls. Vi har alltså inte behövt ta hit Bravida något mer sedan installationen, säger Christopher Hagman och skrattar. Men vi ska ta hit dem igen, för snart behöver vi mer fiber i serverrummen.