Bravida Karlskoga säkrar rent dricksvatten med relining

Rent dricksvatten i svenska hem och företag är resultatet av ett komplext system som inkluderar vattenkällor, reningsverk, distributionsnät och lagringsanläggningar. För att förstå detta närmare besökte vi två olika projekt för att undersöka Bravida Karlskogas roll i processen och deras arbete med relining av vattentorn och vattenverk.

Nyhet

Vs-tekniker gör inspektion under arbete med relining

Det komplexa systemet som ser till att alla invånare i Sverige får rent dricksvatten, ställer stora krav på regelbundet underhåll och kontinuerlig kvalitetskontroll för att se till att systemet fungerar felfritt. För att säkerställa säkerhet och hållbarhet i vattenförsörjningssystemet används en teknik som heter relining. Relining innebär att renovera eller förnya insidan av strukturer som vattentorn och vattenverk. 

Robert Bäckman, filialchef på Bravida i Karlskoga, tillsammans med sitt team specialiserar sig på en unik relining-teknik. Under resan besökte vi ett specifikt projekt där de använde denna teknik.

Robert berättar mer:
– I det här projektet på Säffle vattenverk var betongen väldigt anfrätt efter lite för kort tid och de visste inte riktigt vad de skulle använda för metod för att det inte skulle hända igen. Då föreslog vi att klä den med polyeten (termoplastiskt material) som är godkänd för dricksvatten.

På Säffle vattenverk behandlas och levereras rent dricksvatten till invånare och företag i Säffle kommun.

Emil Martinsson, VA-chef på Säffle vattenverk, förklarar hur viktigt det är att genomföra sådana projekt på ett säkert sätt.

– Den här typen av projekt ställer väldigt stora krav på leverantören då vi befinner oss i ett vattenverk som producerar ett samhällsviktigt livsmedel. I detta projekt pågår ordinarie produktion av dricksvatten i direkt anslutning till arbetsområdet, vilket kräver både hög kvalitet på byggnationen och tätt samarbete mellan alla parter, berättar Emil Martinsson.

Under vårt besök kunde vi se de starkt blåa polyeten-skivorna som nu klär insidan av vattenverkets olika delar. Polyeten är ett av de vanligaste termoplastiska materialen och används inom många områden tack vare dess mångsidighet och relativt låga kostnad. Genom att använda polyten för relining kan man förlänga livslängden på vattentorn och vattenverk, vilket minskar behovet av kostsamma nybyggen och omfattande renoveringar.
 vs-tekniker utför relining
Robert Bäckman betonar vikten av denna metod:
– Det finns vattenreservoarer och vattentorn i nästan varenda by och stad, och bäst före-datum har gått ut på de flesta. Den här metoden är den bästa enligt vår mening, och Bravida är en utmärkt partner för sådana projekt tack vare vår storlek, trygghet och erfarenhet.

Utöver besöket i Säffle reste vi även till Norrköping för att se hur Bravidas team använde polyeten för relining vid Finspångs tekniska verk.

Ove Mobäck, projektchef på Finspångs tekniska verk, beskriver samarbetet med Bravida:
– Samarbetet med Bravida har fungerat väldigt bra ända från början, från planering till genomförande. Projektledarna har löst allt. Det har varit avgörande att hålla tiden eftersom vi varit utan vattentorn i tre månader.

Både i Säffle och Norrköping har projekten nu slutförts framgångsrikt, vilket resulterat i mer hållbara och långsiktigt säkrade system för vattenförsörjning i båda kommunerna.

Se hela filmen om relining-uppdragen på Säffle Vattenverk och Finspångs tekniska verk.

För att kunna ta del av det här materialet så behöver du godkänna användande av cookies.

Klicka här för att ändra inställningarna för cookies