Ett recept för framgång – Sebastians resa från kontoret till köket

Att följa sina passioner och drömmar på sin fritid är en viktig pusselbit för att uppnå en balanserad och engagerad arbetsmiljö, vilket Bravida som arbetsgivare vill främja. Sebastian Wilhelmsson, Divisionsinköpare på Bravida har vid sidan av sitt arbete en stor passion för matlagning. Det är ett intresse som har resulterat i Sebastians deltagande i en prestigefylld matlagningstävling på tv.

Nyhet

Sebastian-Wilhelmsson690x460px-1.jpg
Sebastian Wilhelmsson arbetar idag som Divisionsinköpare på Bravida, men utanför kontorstider brinner Sebastian för mer än bara inköp. När klockan slår 17:00 byter han ut kostymen mot förklädet. Sebastian har nämligen en stor passion för just matlagning, något som motiverade han att söka sig till en stor matlagningstävling som visas på tv.

Mat – mer än bara föda
För Sebastian har mat alltid varit mer än bara föda, den återspeglar kultur och historia, något som enligt Sebastian bäst upptäcks genom matresor.

– Mat är det perfekta ämnet att nörda ner sig i, det tar liksom aldrig slut. Vi ska äta varje dag och då vill i alla fall jag att det ska vara gott. Mitt motto är ”långt från vita dukar” men trots det skulle jag aldrig skippa en middag på Franzén eller Aira. Med det sagt, kött i bröd oavsett ursprungsland och gärna streetfood, ligger mig varmt om hjärtat. Trerätters konceptet bör begravas, berättar Sebastian bestämt.

Alla matkulturer är välkomna
För Sebastian är matlagning ett kreativt utlopp som ger möjligheten till att ”freestyla” och utveckla sina färdigheter.

– Jag snöar in mig på ett näst intill maniskt sätt vad det gäller mat. Det kan vara koreansk, husman, pasta, pizza och många fler genrer som intressera mig. När trenden Napolitansk pizza tog över världen så sveptes även jag med. Då läste jag på om olika sorters mjöl, jäsningsprocesser, ursprung och så vidare. Daglig matlagning för mig är oftast lika med avkoppling. Att komma hem från jobbet, stå i köket med musik i bakgrunden och hacka grönsaker eller vispa sås. Gud så härligt!

Flexibilitet och uppmuntran från Bravida
Att jonglera en heltidstjänst och samtidigt delta i en tidskrävande och prestigefylld matlagningstävling har sina utmaningar. Stödet från ens arbetsgivare blev därmed allt viktigare för Sebastian när möjligheten dök upp att få delta. Sebastian menar på att Bravida som arbetsgivare och inte minst hans närmsta kollegor har varit otroligt tillmötesgående under hela processen.

– I ett väldigt tidigt skede, när castingprocessen precis hade börjat så deltog jag på en middag i Göteborg med bland annat Lars Korduner (Inköpschef på Bravida Group) då tävlingen kom på tal. Det fanns då ingen tvekan om att jag fick vara ledig den tid som behövdes. Sedan har jag turen att ha otroligt stöttande kollegor som har avlastat mig så gott dem kunnat för att jag skulle få fokusera på tävlingen. Även från koncernledningen kommer det glada hejarop, berättar Sebastian.

Bravida ser fördelen i att stötta sina medarbetare när andra möjligheter kallar och hur det kan bidra till en ökad trivsel och arbetsglädje. Sebastian berättar hur deltagandet i matlagningsprogrammet har påverkat sin vardag på Bravida.

– Det är ju en sjukt bra isbrytare när jag träffar nya avdelningar. Jag märker att det finns många matintresserade bland Bravidas personal vilket är jättekul. Jag kan prata mat hur länge som helst. Att byta karriär och helt satsa på mat har aldrig varit min intention, men att kunna förgylla livet vid sidan om och att skapa sig ett bra kontaktnät som berör min största hobby är ju en enorm lyx.

Sebastian avslutar:
– Jag tror att det är jätteviktigt att försöka pusha när någon vill testa något, även om det inte har med arbetet att göra. Försöker man hälla grus i det maskineriet så släcker man deras kreativitet och glöd och till sist så hittar de en annan arbetsgivare som är mer lyhörd.

Tack Sebastian för du delar med dig av din berättelse!
Följ Sebastians resa i Sveriges mästerkock på TV4 och TV4 Play. Vi önskar dig stort lycka till!