LED lyser upp vintermörkret och sparar pengar till klapparna

Pressmeddelande

Genom att byta till LED-armatur i kontoret kan du både åstadkomma märkbara besparingar och samtidigt hjälpa till att skapa en mer miljövänlig attityd.

Under vintern är det inte ovanigt att se kontorshus som lyser trots att ingen är kvar. Dessutom är det ofta att permanent belysning står på, även om ingen befinner sig i exempelvis trappuppgången, hissen eller förråd vilket slösar enorma mängder energi. Ett enkelt första steg för att minska underhållskostnaderna är att ersätta belysning till ett mer energieffektivt alternativ.

– Bara genom att byta till LED-armatur kan man spara upp till 90 procent av energikostnaderna för belysning på kontoret. Belysning är en konkret och viktigt faktor för energieffektivitet som våra kunder efterfrågar, säger Tomas Thiel, produktansvarig belysning på Bravida.

Anledningar att byta till LED

  • Sänkt belysningskostnad upp till 90 procent. LED-armatur förbrukar mindre än exempelvis lysrör.
  • Bra färgåtergivning och lång livslängd. Användningen av energisparlampor minskar vilket är bra eftersom de innehåller kvicksilver, är dyra och har sämre färgåtergivning. LED-armatur däremot återger olika färgtoner, kräver mindre underhåll och håller i över 50 000 timmar.
  • LED-armatur tänds på 0,1 sekunder medan lysrör kan blinka många gångar under tändning. Energisparlampor tänder långsamt och belysningen når full effekt först efter en stund.
  • För utomhusbelsyning är LED-armaturer optimala då de tänder och ger fullt ljus även i låga temperaturer. Effekten kan minskas med cirka 50 procent.
  • Genom att byta till LED-armatur med rörelsedetektor i trappor, hissar, toaletter och förråd kan man spara 70-90 procent av kostnaderna per år.

– Det är viktigt att välja rätt typ av LED-armatur och att optimera användningstiden. Energikonsumtionen är naturligtvis lägre ju färre lampor som är tända i onödan. Men man får inte glömma bort att belysningsbehovet alltid ska motsvara användningsbehovet, påminner Tomas Thiel.


För mer information, vänligen kontakta:
Tomas Thiel, produktansvarig belysning Bravida. Tfn: 031 709 51 11