Hundra år av stolthet

Mycket har hänt under vår 100-åriga historieresa som börjar 1922 när byggfackförbunden bildar Företaget Fackföreningarnas Byggproduktion AB, till att vi 2022 installerar energieffektiva lösningar i Nordens högsta byggnad, Karlatornet. Nu är vi Nordens ledande service- och installationsföretag. Och vi gjorde det tillsammans, som vi alltid gör.

Jubileumsåret 2022 firade vi tillsammans

Bravidas 100 år firades med olika aktiviteter tillsammans med våra 13 000 medarbetare i hela Norden och hela vår framgångssaga visades i en historisk film. I vårt jubileumsmagasin sammanfattade vi våra stoltaste ögonblick, tuffaste erfarenheter och viktigaste lärdomar. Vill du veta mer om vår historia, se gärna filmen och läs mer i magasinet.

Nu springer vi vidare mot framtiden. Följ med på vår resa i 100 år till!

Bravidas 100-års magasin

I vårt jubileumsmagasin kan du ta del av tillbakablickar på Bravidas historiska händelser, intervjuer med medarbetare, bilder och massor av annat spännande innehåll.

Ladda ner jubileumsmagasinet


Från tolv byggnadsgillen till Nasdaq

Bravida har sitt ursprung i BPA, ett svenskt bygg- och installationsföretag som lade grunden till Bravida år 1922. År 2015 noterades Bravida på Nasdaq Stockholm.

Se filmen som visar vår fantastiska resa under 100 år. 

 

För att kunna ta del av det här materialet så behöver du godkänna användande av cookies.

Klicka här för att ändra inställningarna för cookies

Bravidas 100 år

Det har hänt mycket under alla år som Bravida har varit verksamt och vissa händelser är vi extra stolta över. Följ med oss på vår historieresa från 1922 och hundra är framåt!

1922

Byggfackförbunden bildar FBA - Företaget Fackföreningarnas Byggproduktion AB. Detta blir grunden till det som senare blir Bravida.

1934

Vi är engagerade i bygget av Tranebergsbron, som påbörjas detta år.

1934

Den första Konsumbutiken etableras och vi bidrar i byggprocessen.

1939

Andra världskriget bryter ut. Kriget innebär att det blir paus i bostadsbyggandet och många blir arbetslösa.

1945

Äntligen fred! Glädjen var stor, inte minst inom byggbranschen som nu går mot historiska guldår när kontor och bostäder ska byggas i rasande fart.

1956

Riksbyggens produktions AB byter namn till Byggfackens Produktion AB, BPA.

1965

Miljonprogrammet antas efter 1964 efter ett regeringsbeslut. En miljon nya bostäder ska byggas under tio år med start 1965. För BPA innebär det stora uppdrag inom byggsektorn.

1967

BPA blir en landsomfattande storkoncern i byggbranschen
och består nu av 18 företag och tolv lokala byggnadsgillen.

1968

BPA är delaktiga när ABC-staden Skärholmen i Stockholm byggs.

1980

Intercity blir ett nytt begrepp när nya tåglinjer startas mellan städer.
Med nya X2000-tåget går resan i rekordfart. BPA engageras i projektet.

1986

BPA blir publikt bolag då det noterades på Stockholmsbörsen.
Samma år påbörjas bygget av Stockholms nya landmärke Globen
(nu Avicii Arena) – det blir också BPA:s största projekt.

1989

Malmöborna får en ny shoppingdestination. Köpcentret Triangeln, som blir stadens största, invigs. BPA har varit en viktig del av projektet.

1993

BPA blir ett rikstäckande installationsföretag inom el, vvs och ventilation. Den nya tidens byggnader behöver alltmer installationer.

1999

BPA-aktien avnoteras från börsen.

2000

BPA blir Bravida i samband med att bolaget slår ihop sig med norska Telenors installationsverksamhet

2003

Uppköpet av danska Semco A/S öppnar för en etablering i Danmark.

2004

Bravida säljer Telekom, IKT, och Geomatikk för att renodla verksamheten. Fokus ökar på installation av el, vvs och ventilation.

2008

Från jobb till skolbänk. Bravidaskolan startas och medarbetarna erbjuds vässa sin kompetens genom vidare- och specialistutbildning.

2009

Bravida köper Norska Siemens Installation A/S och stärker sin
position på den norska marknaden.
+
Stockholms rustar för framtiden. Citybanan är en sex kilometer
lång järnvägstunnel med dubbla spår under Stockholms innerstad.
Detta blir stadens största infrastrukturprojekt någonsin

2011

Facebook bygger Europas första och största datacenter i Luleå. Bravida tar helhetsansvaret för samtliga installationer i projektet, samt efterföljande service.

2012

Skandinaviens största multifunktionella arena invigs i Solna, Stockholm. Friends Arena blir Sveriges nationalarena för
herrlandslaget i fotboll. Bravida stod för totalentreprenaden av el under byggets gång.
+
Två stora sjukhusprojekt startar – nya Universitetssjukhuset i Århus, Danmark och Östfolds nya centralsjukhus utanför Oslo, Norge.

2013

Moderniseringen av järnvägsnätets signalsystem börjar i Danmark. Den nya standarden sprider sig sedan till Sverige, Norge, Danmark, Tyskland och hela vägen ner mot Italiens sydligaste spets. Detta räknas som ett av världens hittills största moderniseringsprojekt.

2014

Bravida Norge vinner kontrakt när Oslos flygplats Gardermoen får en ny pir.
+
Sportkedjan Stadium, med 118 butiker runtom i Sverige, väljer Bravida som får helhetsansvar av drift och underhåll av el, vvs och ventilation. Detta hanteras av Bravidas 90 lokalkontor i Sverige.

2015

Bravida börsnoteras på Nasdaq och Mattias Johansson tillträder som vd.
+
Två företag i Finland köps upp av Bravida. Det blir det första steget in på den finska marknaden.

2015

Det snurrar på i Danmark. Vindkraften producerar mängder med el, men elnätet mäktar inte med. Kraftnätet i Danmark måste utökas och Bravida kliver in för att hjälpa till.
+
En ny stor multisportanläggning Serneke arena, Änglagård, i Göteborg Invigs. På 45000 kvadratmeter och under ett och samma tak finns handbollsplaner, längdåkningsspår och- mycket mer. Bravida utförde totalentreprenaden på alla installationer

2016

På Hisingen i Göteborg hittar vi BK Häckens hemmaplan. Bravida
Arena är en mötesplats för alla fotbollsfantaster. Här möts hela
världen för att dela sin kärlek till fotbollen. Arenan tar in en publik på 6300 personer.

2019

Framtidens bilar kräver snabb laddning. Vi tar hand om framtidens behov genom att installera ultrasnabba laddstationer. Det känns skönt att bidra till klimatomställningen med vår kunskap.

2020

Installeringen av all teknik för Operahuset i Oslo blev färdig. Sedan dess har vi alltid sett till att fastigheten fått liv genom våra tekniska lösningar.

2020

Den gröna modellen GreenHub lanseras i Oslo.

2021

Bygget av Nordens högsta skyskrapa, Karlatornet i Göteborg, har kommit en bra bit på väg.

2022

Ett historiskt år när vi firar hundra år och investerar för att skapa framtidens kundlösningar. Nu kör vi framåt i hundra år till!

Pressmeddelanden

Bravida stärker sin position inom elservice i Söderhamn

Bravida förvärvar bolaget El-Installation-Automatik i Söderhamn AB och stärker därmed sitt erbjudande inom elservice i Söderhamn med omnejd. Bolaget omsätter 24 miljoner kronor och har 18 anställda.

Förändring av antalet röster i Bravida Holding AB

Bravida Holding AB (BRAV) meddelar idag en förändring i antalet röster i bolaget till följd av omvandling av C-aktier till stamaktier för vidareleverans till deltagare i incitamentsprogram.

Bravida stärker sin position inom elservice i Gävle

Genom en inkråmsaffär har Bravida förvärvat rörelsen i Norin Företagsservice AB och stärker därmed sitt erbjudande inom elservice i Gävle. Bolaget omsätter 18 miljoner kronor och har 8 anställda.

Bravida Finland stärker sin position i västra Finland

Bravida Finland förvärvar bolaget Vesi-Vasa Oy och stärker därmed sitt erbjudande inom VVS-byggtjänster, industrirör och brandsläckningssystem i regionen Satakunta i västra Finland. Bolaget omsätter 1...