Att byta fläktfilter klädd i CSI-dräkt

Att byta fläktfilter i ett nanolaboratorium ställer vissa speciella krav på renlighet och försiktighet. Det fick Bravida erfara när installationer av fläktfilter på DTU Nanolab i danska Lyngby skulle utföras.

– Man ser ut som de där kriminalteknikerna i tv-serier som ”CSI”, säger Phillip Flohr Schultz på Bravida Danmark.

_DSC2313-case-DK-nanolab.jpg

I DTU Nanolab, Danmarks tekniska universitets eget nanolaboratorium, hade vissa fläktfilter inte bytts ut på nästan tjugo år. Belysningen drog alldeles för mycket el och behövde också bytas ut. När DTU letade efter en installationspartner som kunde göra jobbet föll valet på Bravida.  

Men att installera saker i DTU Nanolab ställde vissa speciella krav, för i ett nanolaboratorium måste allt vara rent. Renare än man kan föreställa sig. Så när fläktfilter och belysningsarmaturer skulle bytas, var det bara för Bravidas installatörer att sätta på sig skyddsdräkterna.  

– Vi hade helkroppsdräkter, med huva och glasögon. Och vi köpte helt nya skyddsskor, som vi ju alltid måste ha. De tog vi inte ut ur lådan förrän vi kom in på serviceområdet, så de var helt rena. Och om du hade skägg, var du tvungen att skydda det också, säger Phillip Flohr Schultz, projektledare och installatör på Bravida i Köpenhamn. 

Phillip Flohr Schultz på Bravida Danmark
Höga krav på renlighet 
Samma sak var det med de fläktar och filter som skulle installeras. De var inslagna i flera lager papper och plast. Först skulle ett lager avlägsnas, sedan skulle de bäras in i en hygiensluss och därefter skulle ännu ett lager avlägsnas – och sedan ännu ett. Och så vidare. 
– Så det tog ju lite längre tid än om man skulle installerat dem i ett vanligt, smutsigt rum.  

Hur är det att arbeta i de där dräkterna?  
– Varmt och fuktigt. De är gjorda av plast. Man ser ut som de där kriminalteknikerna i tv-serier som ”CSI” och liknande.  
Hygienkraven och dräkterna var bara två av utmaningarna för Bravidas installatörer. I ett nanolaboratorium, där man alltså forskar om och bygger saker som är så små att de inte kan ses med blotta ögat, måste luften vara extremt ren.  
 
Anpassningar efter verksamheten 
All luft filtreras upp till 100 gånger i timmen, för att inga föroreningar ska kontaminera verksamheten. Ett installationsfel på ett fläktfilter skulle alltså inte bara resultera i lite dålig luft.  

– Nej, då skulle de inte kunna använda laboratoriet. Om vi gjorde ett misstag, så skulle luften inte renas. Och då skulle de inte kunna använda den produkt de tillverkade, eller den forskning de gjort.  
Allt skulle dessutom ske medan det pågick arbete i lokalerna, så installatörerna var tvungna att anpassa arbetet efter det.  
 
– Vi fick bara tillgång till ett rum åt gången, vilket innebar att det var folk som jobbade i de andra rummen. Vi var verkligen tvungna att anpassa och hantera schemat för att det skulle lyckas. 
 
Värdefull utrustning 
Dessutom rör man sig bland maskiner och utrustning som är ytterst värdefull. Att råka ha sönder något är inte ett alternativ. Phillip Flohr Schultz var ibland tvungen att ta sig upp ovanför maskinerna för att komma åt fläktfiltren.  
 
– Om vi skulle förstöra de här maskinerna skulle det ta ett halvår att reparera dem. Vissa av dem kostar 40 miljoner att köpa in. Så du måste verkligen ta det lugnt, inte stressa och lösa saker så tyst som möjligt. 

Vad var det roligaste med det här projektet?  
– Vi hade ett nära samarbete med de två verksamhetschefer som ansvarade för det. De var otroligt passionerade, väldigt praktiskt inriktade och ville verkligen hjälpa till att göra det till en framgång. Det är häftigt att jobba med passionerade människor.  

 

Fakta / Installationer på DTU Nanolab 
Vad: Installationsarbeten i ett nanolaboratorium. 
Var: Danmarks Tekniska Universitet, Kongens Lyngby, Danmark.  
Bravidas uppdrag: Installationer av fläktfilter och belysningsarmatur. 
Uppdragsgivare: Danmarks Tekniska Universitet. 
Tidplan: Installationen blev klar våren 2022. 
Antal medarbetare: Två installatörer.