Komplex klimatanläggning på Huddinge sjukhusområde
På Huddinge sjukhus utanför Stockholm opereras svårt sjuka patienter och forskningsteam laborerar med radioaktiva ämnen. Samtidigt utför Bravida på uppdrag av Locum ett komplext arbete med att energieffektivisera sjukhusområdet, utan att avbryta eller störa den ordinarie vårdverksamheten.
När entreprenadingenjör Nicole Brantfalk beskriver Bravidas arbete med att energieffektivisera luftbehandlingsanläggningen på Huddinge sjukhusområde dyker en bild upp: en rubiks kub. För det är precis så komplicerat arbetet verkar vara när Bravida ska uppdatera ventilationen i en byggnad som består av flera våningsplan – samtidigt som all ordinarie verksamhet ska pågå som vanligt.
– Det komplexa är att verksamheten är extremt känslig för påverkan. Vid en operation av en allvarligt sjuk person måste luften vara densamma hela tiden och det ställer höga krav på att vi planerar vårt arbete noga och är extremt säkerhetsmedvetna, säger Nicole Brantfalk.
Locum, som är Region Stockholms fastighetsbolag, har gett Bravida uppdraget att energieffektivisera byggnaden genom att uppdatera anläggningen för luftbehandling. Anläggningen tillför frisk, filtrerad och uppvärmd eller kyld tilluft till lokalerna. Den används också för att evakuera luft från korridorer, wc samt rum med mindre bra luft.
– Tack vare ombyggnationen och installation av nya fläktar med bättre verkningsgrad kommer fastigheten få en lägre energianvändning och bättre återvinning av värmen på frånluften, säger Nicole.
Höga krav på driftsäkerhet
Sjukhusområdet innehåller labb- och specialistverksamhet för hela Region Stockholm och det ställs höga krav på bland annat ventilation, brandsäkerhet och bibehållen driftsäkerhet. För att minimera eventuell påverkan på ordinarie verksamhet utförs en stor del av arbetet på kvälls- och nattetid.
Men för att ens kunna börja arbetet med att bygga den nya, energieffektiva, klimatanläggningen måste Bravida bygga upp en provisorisk anläggning. När den är på plats kan den ordinarie rivas och bygget av den nya kan börja.
För varje steg som tas krävs noggrann planering för att säkerställa att allt sker under säkra former för alla involverade. Ett exempel på arbetets komplexitet är hur arbetet med ett ventilationsschakt på ett våningsplan påverkade flera andra våningsplan – med vitt skilda verksamheter.
– Det krävs väldigt mycket planering och samordning med alla olika verksamheter för att vi ska kunna utföra arbetet utan att riskera att störa den vårdverksamhet forskning som bedrivs i fastigheten, säger Nicole.
Återvinner värme
Den nya ventilationsanläggningen är utformad för att effektivisera energianvändningen. En förbättring är att man har låtit bygga en större yta för batterier som används för att återvinna värme från frånluften till tilluften, samt värme eller kyla den luft som tillförs lokalerna. För att varmluften som fraktas i rörledningarna mellan återvinningsbatterierna i till- och frånluften inte ska frysa använder man sig av glykol. Tidigare förstörde man glykol men nu, i och med den nya batteriytan, kan sjukhuset återvinna all glykol.
– Energiåtervinning är en viktig del av projektet och tack vare de uppdaterade batterierna kan vi nu bli ännu bättre på att ta tillvara uppvärmd energi från frånluften och återvinna detta till värme i tilluften, säger Nicole.
Kommunikation och samarbete
Nyckeln för att lyckas med ett så komplext projekt som detta är kommunikation och samarbete. I princip varje dag har projektledarna från Bravida möten med de olika parter som är involverade i bygget. Allt behöver planeras in i minsta detalj. Men allt kan inte förutses.
– Det är en gammal byggnad och vi kan när som helst stöta på något som vi inte förväntat oss. Då kan det bli ett oplanerat stopp i arbetet och olika åtgärder måste vidtas, som vi inte har planerat för. Men det är just oförutsägbarheten och komplexiteten som gör arbetet otroligt kul, vi ställs hela tiden inför nya utmaningar och måste komma på smarta lösningar tillsammans, avslutar Nicole Brantfalk.
Fakta:
Uppdragsgivare: Locum
Bravidas uppdrag: VS, EL, Ventilation & Automation
Tidplan: Augusti 2023-mars 2025
Antal medarbetare från Bravida som är involverade i projektet: cirka 60 personer