God luftkvalitet i citybanan

Stockholms största infrastrukturprojekt, Citybanan, står färdigt 2017. Det drog igång i januari 2009 och fyra år senare gick startskottet för installationerna av tunnelns ventilationssystem.

Drygt 30-50 meter under centrala Stockholm har den underjordiska tunneln, där Bravida stått för alla ventilationsinstallationer, växt fram. Den är sex kilometer lång och ska råda bot på den begränsade spårkapaciteten som huvudstaden haft.

Tunneln som öppnar i juli 2017 ska leda Stockholms pendeltågstrafik genom staden och göra resan både snabbare och smidigare för resenärerna. Genom Citybanan kommer inte bara massor av människor att färdas, utan även enorma luftmängder. Kraven på luften är höga, betydligt högre än i exempelvis tunnelbanan. Därför fick Bravida i uppdrag att bryta ny mark i detta ventilationsprojekt.

– Den komplexa miljön och de höga kraven på luftkvaliteten gör detta till ett speciellt projekt. Men vår erfarenhet från arbetet vid Norra länken har varit och kommer att vara till vår fördel, säger projektchef Christer Tronje.

Förutom permanent ventilation av hela Citybanans tunnelsystem har arbetet även inkluderat ventilation och brandgasventilation under byggtiden. 

Foto: Trafikverket

 

Kontakt

Hur kan vi hjälpa dig? Ring ditt lokala Bravidakontor så berättar vi mer. Inget uppdrag är för litet eller för stort.