Installationer i ett av världens högsta trähus

Utmaningarna var många när ett av världens högsta trähus uppfördes i Skellefteå 2021. Inte minst för Bravida, vars samlade kompetens löste de krävande och energieffektiva installationerna i norra Sveriges nya landmärke: Sara kulturhus.

sara-kulturhus-foto-Jonas Westling-690x460px.jpg

Mitt i centrala Skellefteå ligger nu Sveriges högsta trähus. Sara kulturhus är ett kombinerat kulturhus och hotell. Den klimatpositiva byggnaden består av 20 våningar, mäter 74 meter på höjden och är tillverkad av skogarna som syns från toppen av huset. Bygget sysselsatte också uppåt 70 medarbetare från Bravida i ett samverkansprojekt med norska HENT. Bravida fick uppdraget att utföra de krävande installationerna av el, vs, ventilation, sprinkler och kyla – till ett värde av ungefär 200 miljoner kronor.

Energieffektiva lösningar
Peter Norrman är projektchef på Bravida och ansvarade för Bravidas uppdrag med norra Sveriges nya landmärke. 

– Det är ett tekniktungt och energieffektivt hus med lokalproducerat trä, energieffektiva installationer och hybridventilation i foajéer och samlingslokaler. Eftersom huset är av trä är det också totalsprinklat. En speciell sak var att sprinklerpumparna skulle ha separata redundanta energikällor och fungera vid strömbortfall. säger Peter. 

Bravidas installationer föregicks av en arkitekttävling som vanns av White arkitekter. Arkitekternas vision för Sara kulturhus var dölja installationerna och i stället framhäva träkonstruktionen. Där installationerna inte gick att gömma skulle de i stället synliggöras som designelement i exempelvis svart kulör och koppar. 

– Till skillnad från stål eller betong måste alla hål detaljstuderas i förväg i en träkonstruktion. Att ta sig fram utan att göra hål eller att använda neutrala utrymmen där det inte vistas så mycket folk, krävde mycket planering, säger Peter Norrman. 

Viktigt att följa träets rörelser
Den höga höjden var förstås en annan utmaning. Ett hus på 74 meter, som dessutom är gjort av trä, tenderar att röra sig i vinden. Dessutom sväller och krymper träet beroende på luftfuktighet.

Enligt Peter krävde detta speciella infästningar, så att schakt och ledningar kan följa träets alla rörelser. Den största prövningen kom emellertid i slutskedet av bygget, längst upp, där de två mest tekniktunga våningarna skulle färdigställas och installeras. Medan den ena våningen var en spaavdelning med pooler och bastu, var den andra en restaurang med kolgrillar och kylmaskiner. 

– Nedtill var byggnaden i princip färdig och tagen i bruk. Eftersom det bara gick en hiss, mitt under pandemins restriktioner, var det en logistisk utmaning att frakta personal och material.

Tidssparande moduler
Bravida drog stora fördelar av att arbeta med prefabricerade moduler, där exempelvis badrum kom färdiga från fabrik, kompletta med kaklade väggar, toalettstolar och badkar. De containerliknande modulerna levererades precis i tid för montering och lyftes på plats i ett fackverk av limträbalkar.

– Vi behövde bara koppla in vatten, avlopp och el. Det sparade enormt mycket tid. På byggsidan har man pratat om det här länge, men jag ser stora möjligheter med prefabricerade moduler även inom installationsbranschen, säger Peter Norrman och fortsätter: 

– Men vintrarna i Sverige kan vara ganska utmanande. När man bygger så här delikata byggnader kan man bli bättre på att använda väderskydd, så man slipper skavda saker och att jobba i snö som driver in och smälter. Det kan verka dyrt med väderskydd, men det har man nog tagit igen i slutänden. 

Projekt med hög miljöprofil
Det häftigaste med det spektakulära kulturhuset, menar Peter Norrman, var att arbeta med ett projekt som ligger i framkant miljömässigt. Det hade en hög miljöprofil rakt igenom, från det lokalproducerade naturmaterialet till stoltheten gällande energianvändningen. 

– Det här projektet visar att vi kan bygga hållbart och energieffektivt. Tack vare Bravidas storlek och kompetens, kan vi ta oss an sådana här intressanta projekt.

 

FAKTA/Sara kulturhus
Vad:
Byggnation av ett av världens högsta trähus.
Var: Sara Kulturhus, Skellefteå, Sverige.
Bravidas uppdrag: El, vs, ventilation, sprinkler och kyla.
Uppdragsgivare: Skellefteå kommun.
Tidplan: Uppfördes 2019 – 2021.
Antal medarbetare: Under intensiva faser i byggnationen upp till 70 st.
Foto: Jonas Westling