Bravida ser till tågen rullar hos järnvägsjätten Alstom

Järnvägssektorn växer så det knakar – allt fler väljer tåg framför flyg och bil. När franska järnvägsjätten Alstom sökte servicepartner för Teknisk Facility Management, föll valet på Bravida.

Foto: © ALSTOM SA 2021. Tommy Hvitfeldt | Coradia iLint™Foto: © Alstom SA 2021. Tommy Hvitfeldt | Coradia iLint™

Mikael Angestav är avdelningschef för Bravidas TFM-tjänster i bland annat Västerås och Stockholm, där merparten av Alstoms verksamhet ligger. 

– I Stockholm tar vi hand om Alstoms kylanläggningar och det vi brukar kalla avbrottsfri kraft. Det innebär att vi säkrar deras datahallar så de fungerar utan avbrott. Även i Västerås jobbar vi med kyla och också med ventilation samt en del fasta arbeten på elektrisk utrustning. Vi installerar pallställ, ställage, drar tryckluftsledningar och servar verktygsdelar, säger han. 

Bravida vann upphandlingen för TFM-tjänsterna under våren 2023 och sedan dess har uppdraget varit i gång. Huvudsakligen innebär det, som Mikael beskriver det, om att se till att verksamheten kan vara i drift.

– Det är viktigt att Alstoms kärnverksamhet fungerar, hela tiden. Vi erbjuder även hjälp med övriga tjänster som ingår i vårt helhetserbjudande, från en droppande kran som behöver servas till större installationsarbeten. Vi blir en ”single point of contact” för alla fastighetsrelaterade uppdrag.

Nytt affärsområde
Erbjudandet med Teknisk Facility Management är relativt nytt för Bravida. Genom att erbjuda kunder teknisk fastighetsdrift med expertis inom Bravidas kärnområden såsom el, vs, ventilation, kyla, sprinkler, automation och säkerhet kan kunden vara trygg i att deras fastighet tas om hand och att Bravida alltid ligger steget före. Det må vara ett nytt område, men det ser ut att vara här för att stanna. Allt fler företag efterlyser liknande helhetslösningar där de helt eller delvis lägger över ansvaret för tekniskt underhåll på en extern aktör.  

Varför tror du att Bravida vann uppdraget från början? 
– Vi har haft ett lokalt samarbete med Alstom under många år. Så vi har en långvarig relation med Alstom och ett starkt förtroende från dem, som vi har förtjänat under lång tid. 

Upphandlingen delades upp i tre delar: säkerhet och mjuk- och hård FM, där Bravida till slut stod som segrare. Alstom själva säger att de redan från början hade ett gott öga till Bravida. 

– När vi på Alstom bestämde oss för att dela upp FM-paketet i tre delar var Bravida huvudkandidat för den tekniska leveransen kopplat till tidigare arbeten hos Alstom i Västerås. Vi ser fram emot att starta denna direktrelation till Bravida och jobba för ett effektivt och utvecklande samarbete, säger Jacob Hultin, Facility Manager på Alstom. 

Spektakulär verksamhet
Alstoms verksamhet i Västerås är väldigt spektakulär. Där servas och repareras stora tågvagnar och lok. 

– Det är ju rätt unikt att man lyfter upp hela tåg. De har traverser i lokalerna som kan lyfta upp till 300 ton. När de gör de, spärrar de i stort sett av hela arbetsplatsen och bara de som kör traversen får vara där. Det är ganska spännande, säger Mikael.

Vad har du lärt dig av det här uppdraget? 
– Jag hade nog en bild av att det skulle vara en riktigt tung industri, lite smutsigt och bullrigt. Men efter att ha varit på plats några gånger så har jag insett att det är ganska högteknologiskt. Jag fick en helt annan bild av vad de gör, och det är riktigt imponerande. Dessutom ligger ju tåg rätt i tiden med hållbarhetsaspekten, så det är kul att få vara en del av det, avslutar Mikael.


FAKTA
Kund: Alstom
Uppdrag: Teknisk Facility Management, dvs teknisk service för Alstoms kontor, depåer och produktionssiter runt om i Sverige.
Tidplan: Uppdraget startade i mars 2023 och avtalet löper under 3 år.